Geen producten
You have to add to cart 14 or at least 21 bottles or any program to make checkout.
Je weet misschien al dat het drinken van thee erg gezond is. Maar wist je ook dat het helpt om stress te verminderen? Met een lekkere kop thee kun je kalmeren als je angstig bent. Maar wetenschappers hebben ook ontdekt dat het maken ervan op zichzelf heel ontspannend werkt. We gaan kijken hoe thee stress vermindert!
Voel je je angstig of gestrest? Dan is een van de beste dingen om te doen het maken van een lekkere kop thee. Dat helpt je om kalm te worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat het stressniveau vermindert als je geniet van een lekkere kop thee. Het zijn niet alleen de ingrediënten die ons helpen ontspannen. Ook het ritueel van het thee zetten geeft een kalmerend en geruststellend gevoel.
Psycholoog dr. Malcolm Cross van University College London deed er onderzoek naar. Hij ontdekte dat een kopje thee er al voor zorgt dat angstgevoelens als gevolg van stress minder worden. Voor zijn experiment werden groepen vrijwilligers in een stressvolle situatie geplaatst. De onderzoekers ontdekten dat mensen die geen thee hadden gedronken na de test 25% zoveel angstgevoelens hadden. Degenen in de groep die thee had gekregen, ervoeren echter 4% minder stress.
Deze studie is erg interessant. En niet alleen omdat het laat zien dat het drinken van thee voor ontspanning zorgt. De wetenschappers ontdekten namelijk ook dat het maken ervan een kalmerend en stressverlagend effect heeft. We zeggen het anders: de ontspannende eigenschappen van thee zijn niet alleen te danken aan wat erin zit!
"Het ritueel van thee zetten en drinken - zeker tijdens stressvolle periodes - is de kern van de Britse cultuur. Dit onderzoek toont aan dat de sociaalpsychologische aspecten van thee de effecten van de chemische samenstelling op ons lichaam en geest versterken. Het is een cultureel gewortelde, symbiotische relatie tussen geest en lichaam. Dat verklaart wellicht waarom Britten instinctief een kop thee zetten als ze gestrest zijn”, aldus professor Cross.
De ontdekkingen van dit onderzoek bevestigen wat theeliefhebbers allang weten: als je angstig bent of je niet prettig voelt, maak dan een lekker, kalmerend kruidendrankje!
Voordat het hierboven genoemde wetenschappelijk onderzoek werd gepubliceerd, was er al veel anekdotisch bewijs voor de kalmerende werking van thee. In het Verenigd Koninkrijk werden mensen er bijvoorbeeld over ondervraagd. Zij zagen het als iets wat ultiem Brits is. Het werd geassocieerd met culturele iconen, zoals de ‘Queen’. Bijna de helft van de theedrinkers gaf aan dat deze feiten bijdragen aan de kalmerende, positieve werking. Maar weinig theedrinkers bleken de ketel op te zetten om te profiteren van de speciale ingrediënten. De meesten zagen thee als symbool voor comfort en warmte; als een geruststellende, psychologische ontsnapping aan de stress van alledag.
Al sinds aloude tijden drinken mensen groene thee vanwege de vele heilzame eigenschappen. Zo bevat het veel gezonde antioxidanten. Ook zorgt het voor een plezierig opwekkend effect voor lichaam en geest. Het is bovendien erg populair bij mensen die willen afvallen. Groene thee bevat het aminozuur L-theanine. Aangetoond is dat dit de geest ontspant tijdens stressvolle situaties. Maar theanine zorgt er niet alleen voor dat we ons ontspannen als we gestrest zijn. Men vermoedt ook dat het helpt om het geheugen te verbeteren. Bovendien zorgt het voor minder slaapproblemen en angstgevoelens in het algemeen.
Vanwege deze eigenschappen wordt theanine steeds meer gebruikt als supplement tegen angst. Verondersteld wordt dat het werkt dankzij het effect op de GABA neurotransmitter in de hersenen. Zo zorgt het voor ontspannende alfa hersengolven. Bij mensen die lijden aan stress en angstgevoelens zijn deze alfagolven aanzienlijk lager. Groene thee kan hen helpen om weer kalm van geest te worden. Bovendien kan de thee het niveau van twee andere neurotransmitters omhoog brengen. Dan gaat het om de zogenaamde “gelukshormonen” serotonine en dopamine.
Het effect van L-theanine en cafeïne op mentale prestaties was het onderwerp van een onderzoek uit 2012. Onderzoekers observeerden een groep mensen die diverse stresstests ondergingen. Ze gaven de groep een combinatie van L-theanine, placebo en cafeïne ter vergelijking.
De wetenschappers ontdekten dat L-theanine ervoor zorgde dat angstgevoelens afnamen en de bloeddruk omlaag ging. Hoewel het onderzoek werd uitgevoerd met slechts een kleine groep mensen, werd wel degelijk aangetoond dat theanine potentieel effectief is voor de vermindering van stress en angstgevoelens.
Ook een eerder onderzoek uit 2011 bevestigde de positieve effecten van groene thee op de cognitieve functie. Bejaarden die regelmatig deze thee dronken, vertoonden minder mentale aftakeling vergeleken met een onderzoeksgroep die een placebo kreeg. De wetenschappers schreven deze ontdekking toe aan de neuroprotectieve eigenschappen van de L-theanine in groene thee.
Net als bij groene thee laat de wetenschap zien dat het drinken van zwarte thee ook stress vermindert en ontspannend werkt. De Londense onderzoeker Andrew Steptoe van University College London heeft er onderzoek naar gedaan. Hij heeft ontdekt dat mensen die zwarte thee drinken, beter kunnen ontstressen. Nadat ze te maken krijgen met stress, hebben theedrinkers een lager niveau van het stresshormoon cortisol.
Mr. Steptoe zegt dat deze bevindingen suggereren dat zwarte thee mensen helpt om sneller bij te komen van dagelijkse stressfactoren. De onderzoeker wijst erop dat het niet kan voorkomen dat mensen stress ervaren. Het helpt hen echter wel om hun stressniveau sneller naar een gezond niveau terug te brengen. Dit heilzame effect van thee kan verreikende gevolgen hebben voor ons welbevinden. Een langzaam herstel van stress wordt namelijk in verband gebracht met een groter risico op hartziekten en andere aandoeningen. We zeggen het anders: omdat zwarte thee ons helpt ontspannen, blijven we gezonder!
In het Londense onderzoek verdeelde de wetenschapper een aantal gezonde mannelijke theedrinkers over twee groepen. De ene groep kreeg een theemengsel met alle ingrediënten van zwarte thee. De andere moest het doen met een theeachtig mengsel. Daarin zaten niet de actieve ingrediënten, maar het smaakte wel naar thee. Ook zat er evenveel cafeïne in.
Voor het onderzoek ondergingen beide groepen tests die stress opleverden. Vervolgens werden de bloeddruk en het niveau van de stresshormonen gemeten. Ook gaven de proefpersonen zelf aan hoe ze de mate van stress hadden ervaren.
Beide groepen ervoeren vergelijkbare symptomen van stress. Ze hadden te maken met een verhoogde hartslag en hogere bloeddruk. Maar bij de groep die echte thee had gedronken na de stressvolle tests bleek iets bijzonders. De wetenschappers ontdekten dat deze mannen na minder dan een uur lagere waarden hadden van het stresshormoon cortisol. Vergeleken met de andere groep gaven de theedrinkers ook aan dat ze zich meer ontspannen voelden na de tests. Bovendien ontdekten de wetenschappers dat het niveau bloedplaatjes, kleine bloedcellen die ervoor zorgen dat het lichaam korstjes aanmaakt, lager was bij de mensen die thee dronken. Dit wijst op een verlaagd risico op hartinfarcten.
Het wordt dus door de wetenschap bevestigt. Als je angstig bent en je gestrest voelt, maak dan een lekkere kop thee! Onze Uzuma Mangata bevat groene thee, citroengras en gember. Daarmee geniet je van de voordelen van groene thee in een heerlijk drankje. Als je liever zwarte thee drinkt, kies dan voor onze Uzuma Meraki. Het is gemaakt van zwarte thee, rozenblad en natuurlijk vanillearoma. Wat jouw voorkeur ook is, geniet van de ontspannende eigenschappen van Uzuma thee!